Tule mukaan!

Tule mukaan!
Suomen parhaat nettikasinot

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kananmuna


Sunnuntaina kävin poimimassa perslämpimiä munia kanalasta. Kiitos isännälle.
Väittely kananmunista alkoi. Keitin perslämpimät munat ja kuori irtosi erittäin helposti.

Väite:
Siipikarjaliitto: " Jos kananmuna on erittäin tuore, on sen kuoriminen hankalaa"

No eipä ollut hankalaa, oli helppoa.


Väitteet:
1. Ovatko kananmunasi tuoreita? Tämän saat testattua helposti: Laita kupilliseen vettä pari teelusikallista suolaa ja pudota muna sinne. Jos kananmuna kelluu, on se tuore.
 2. Jos kananmuna uppoaa kulhon pohjalle, jossa ei ole suolaa, on se merkki tuoreudesta. Jos kananmuna puolestaan kelluu, on se puolestaan jo pilaantunut. Vanhentuneessa kananmunassa on enemmän ilmaa sisällä.

3.  Muna on jo melko vanha (3 – 4 viikkoa), jos se uppoaa mutta meinaa nousta pystyyn.

Jaa. Perslämpimät, erittäin tuoreet kananmunat sekä kelluivat että upposivat ja osa oli pystyssä, oli suolaa tai ei.

 Väite:
 Munia voi pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila pysyy säilytyksen ajan samana, lämpötilan vaihtelu heikentää munan laatua. 

Kuinka homma menee? Perslämpimät kananmunat kuljetetaan tukkuun lämpimässä vai kylmäautossa? Varastoidaan tukussa viileässä vai huoneenlämmössä. Kaupassa varastoidaan huoneenlämmössä vai viileässä?
Kotona säilytetään viileässä vai huoneenlämmössä?
Kuvitellaan tilanne. Perslämpimät kananmunat kuljetetaan tukkuun viileässä, jossa ne säilytetään lämpimässä ja taas kuljetetaan kauppaan viileässä ja kaupassa säilytetään huoneenlämmössä, jolloin asiakas säilyttää munat viileässä ja ottaa kananmunat lämpiämään ennen ruuanlaittoa. Vai kuinka tämä menee?

 

 Kananmunan keittoaika


Laske itse tämän ohjeen mukaan:

 

Molekyyligastronomia ja kananmuna


Täältä löytyy eräs erinomainen ohje valkuaisen käyttöön:

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/ahvenniemi-r-2009.pdf




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti